Trafik Kazası Kaynaklı Bedensel Zarar / Vefat Sonucu Tazminat Hakkı
Son yıllarda, hasar danışmanlık şirketlerinin yarattığı mağduriyet sonucu trafik kazalarında tazminat hakkına ilişkin bir önyargı oluşmuş ise de, doğru avukat yönlendirmesi ile trafik kazasından kaynaklı sigorta ve şahıs sorumluluğuna başvurularak, gerek vefat ve bedensel zarar, gerek manevi zarar, gerekse araç hasarı için gerekli başvuru ve dava yolları tüketilerek, danışanların hakları hukuki çerçevede korunabilmektedir.
Bu tür zararlarda muhatap; araç sürücüsü, araç sahibi, araç işleteni ve sigorta şirketidir. Aracın sigortalı olmadığı hallerde ise, Güvence Hesabı’na başvurulması gerekmektedir.
Bu hususta görevli mahkeme sigorta şirketine karşı Asliye Ticaret Mahkemesi, şahsa karşı ise Asliye Hukuk Mahkemesi olsa da; tahkim başvuru yolu, alternatif bir uyuşmazlık çözümü olarak mahkemelerin dava yükünü hafifletmekte ve hak sahiplerinin alacağına daha hızlı biçimde ulaşmasını sağlamaktadır.
Bu alandaki tazminat miktarı; maluliyet meydana gelmiş ise Sağlık Kurulu Raporu ile tespit olunan bu maluliyet oranına, şahsın yaşına, mesleğine, medeni durumu ve çocuk sayısına, kusur oranına vb. birçok hususa göre değişiklik göstermektedir.
Bu verilere ilişkin;
- Aktüeryal hesaplar hususunda deneyimli kadromuz, davanızı takip etmenin yanı sıra, beklentilerinize ışık tutmak üzere, talep halinde tarafınızı tazminat tutarı hususunda da somut verilerle ve aktüeryal raporla
- Kusur durumuna ilişkin trafik bilirkişisinden uzman mütalaa desteği sağlanabilmektedir.
- Sağlık Kurulu Raporu’nu destekleyici olarak, tıp hukuku uzmanı ve hekim bilirkişilerden, tarafımız desteği ile uzman mütalaası alınabilmektedir.
Bu alanda hak sahipliği için süreler; bedensel hasara ilişkin olarak 8 yıl, vefat halinde 15 yıl ve manevi tazminat hakkına ilişkin 10 yıllık zamanaşımına tabidir.
Bedensel zarara yol açan trafik kazalarında; kaza tek taraflı gerçekleşmiş ise, kazada karayolu kaynaklı bir etken mevcut değilse kusurun %100 araç sürücüsünde olmasından bahisle tazminat talep etme hakkı yoktur. Bu tür kazalarda, yolcuların(müteselsil sorumluluk gereği ruhsat sahibi hariç) tazminat hakkı mevcuttur.
İki yahut çok aracın karıştığı trafik kazalarında; sürücüler karşı tarafın kusuru oranında tazminata hak kazanır. Yolcular için, her bir aracın kusuru oranında tazminat hakkı doğar.
Yaya konumunda olan kişiler için de yine araç sürücüsünün/sürücülerinin kusuru oranında tazminat hakkı bulunmaktadır.
Trafik kazası nedeniyle ölüm olması halinde destekten yoksun kalma tazminatı, Karayolları Motorlu Taşıtlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’ndan karşılanmaktadır. Trafik sigortası, oluşan zararı araç sürücüsünün kusuru oranında karşılamaktadır.
Kazaya sebebiyet veren kişi %100 kusurlu olmasına rağmen ölmesi halinde yerleşik Yargıtay kararları gereğince destekten yoksun kalan kişilerin tazminatları yine trafik sigortasından ödenecektir(01.06.2015 ve 26.04.2016 tarihli mevzuat değişiklikleri öncesi gerçekleşmiş kazalar için). Destekten yoksun kalan şahıs ile mirasçılık kavramı aynı anlama gelmemekte olup, şahsın hayatta iken maddi olarak destek olduğu somut delille ispat olunan, ancak mirasçısı olmayan kişiler de bu tazminata hak kazanabilmektedir.